Wednesday, September 1, 2010

Batrisyia 2 tahun 2 bulan...dah boleh bertutur kah?

Masuk ari ni dah 22 hari kiter berpuasa.. InsyaAllah...tinggal lagi 8 hari nak menuju lebaran...di 10 malam terakhir ni sama2 lar kiter meningkat kan amalan seperti membaca Alquran, bertahajud, bertarawikh, berzikir memuji Allah...Moga2 kiter mendapat rahmat dariNya...

Pasal batrisyia nih, dah masuk 2 tahun 2 bulan tapi dia masih blom fasih berkata....kata2 nya ringkas tp mempunyai maksud yg panjang utk dihuraikan sbg contoh

kalo dia cakap 'yak', itu menandakan yg dia nak bgtau kita dia berak, nak mandi, nak tukar baju, nak masuk toilet atau nak pakai baju baru beli

kalo dia cakap 'nunu' menunjukkan yg dia nak susu, lapar, dahaga, nak makan nasik

yg lain2 tu aku tgh study lagi...masih blom dapat dihuraikan...heh..tapi...
bab menyanyi kemain rancak lagi...yang terbaru dia nyanyi lagu kalo anda gembira

aku: kalo anda gembira tepuk tgn
dia pun tepuk tgn..kalo ramai2 join lagi lar dia naik 'sheikh'

aku: kalo anda gembira hentak kaki
dia pun cakap 'tati' sambil hentak kaki

aku: kalo anda gembira petik jari
dia pun petik jari...bunyi takder pun

aku: kalo anda gembira cakap hooray
dia: uye..

selain tu dia pandai nyanyi lagu ibu dan burung kakak tua
lagu tema spongebob jgn citer lar..kuar jer iklan sambil peluk spongebob nyanyi2 lompat siap pakej ngan gelak spongebob lagi...hahahah

kat dinding bilik aku ada lar tampal gambar animal, transport, ada lar satu binatang ni nama 'yak'...kalo tanya mana yak mmg tepat dia tunjuk kat situ...tp sekor tu jer lar yg dia tau..


wpun ada 'pobob'...barney tetap disayangi...
masa nak tidur mesti nak minum susu sambil peluk salah sekor dari benda nih
ini budak kalo merajuk, dia akan pergi jauh pastu duduk pastu baring...nak bagi mak marah lagi, jilat lantai, gigit langsir..slagi tak pujuk dia tak berenti...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...